EL CORRAL DE MATARÓ

17401 Arbúcies

Situada a Arbúcies enmig del Parc Natural de Montseny, per a la descoverta de la vida al Bosc.

TIPUS D'ALLOTJAMENT

A partir dels anys 70 es produí el fenòmen d’èxode del món rural per anar a viure als pobles i a les ciutats properes, provocant la transformació en runes i la desaparició de moltes d’aquestes masies, El Corral del Mataró no en fou cap excepció. A l’any 1992 la família Mataró decideix restaurar la casa i convertir-la en una Escola del Bosc amb la finalitat de donar a conèixer sobre el mateix terreny el treball diari de la gent que hi viu i en viu.

El Corral del Mataró està situada en el centre de la finca forestal del Mataró de Cerdans, concebuda per tant com escola de bosc presenta la possibilitat de desenvolupar-hi moltes activitats:

EL BOSC AHIR: visita a una carbonera i a una barraca de bosquerol. Construcció d’una carbonera i coneixement de les eines i vocabulari específic de la feina del carboner.

DESCOBERTA DEL BOSC, ARBRES I ARBREDES: descobrir les espècies del bosc de manera lúdica i divertida. De les espècies forestals existents a Catalunya, una bona part les podem trobar en el mateix contorn de l’explotació forestal del Corral del Mataró.

EL BOSC AVUI: coneixerem la primera transformació de la fusta, la serradora. Una vegada planificada la gestió d’uns terrenys forestals comença la campanya o treball al bosc. Aquests són a grans trets de dos tipus: els treballs d’aprofitament (tallades d’arbres, recol·lecció de pinyes, pastura del bestiar..) i treballs de millora (obertura de camins, esporgada d’arbres, estassada, tractament de plagues..) Els bosquerols o llenyataires són els operaris especialitzats en efectuar els treballs forestals. 

ESTUDI D’UNA PARCEL·LA DE BOSC: situació del lloc, pendents, vegetació, densitat... biomassa de la parcel·la
DEMOSTRACIÓ D’ARTESANIA:
fabricació d’estris de fusta manualment per un bosquerol amb la motoserra.
CULTIU DE L’ARBRE DE NADAL I HISTÒRIA DEL SEU ORIGEN:
seguiment de l’evolució d’un pinyó des de la sembra fins a la comercialització de l’avet.
ESTATGES DE VEGETACIÓ:
una vista panoràmica des de Blanes fins a Les Agudes permet veure la diferent vegetació en funció de l’altitud i l’orientació. 

ELS ANIMALS QUE HABITEN EL BOSC: al bosc hi viuen molts animals, però sovint és difícil poder-los observar. Proposem descobrir-los a partir dels rastres que ens deixen.

EL PARC NATURAL DEL MONTSENY: descripció del mateix, característiques. Gestió o conservació?
ESTUDI DE LA RIERA:
la fauna que trobem en un riu o riera ens pot indicar l’estat de conservació de les espècies, a través d’una passejada per la riera recollirem i observarem la fauna tornant-la al seu medi un cop estudiada.
FUNCIONS DEL BOSC:
Els alumnes han de comentar i decidir quina funció (ecològica, productiva i social) és més important o prioritària en un bosc.

EQUIPAMENTS I SERVEIS

 • Accepten animals de companyia

  Accepten animals de companyia

 • Adaptat totalment per a discapacitats

  Adaptat totalment per a discapacitats

 • Arriba autocar

  Arriba autocar

 • Bosc propi

  Bosc propi

 • Calefacció

  Calefacció

 • Jocs de Taula

  Jocs de Taula

 • Microones d'ús públic

  Microones d'ús públic

 • Nevera ús públic

  Nevera ús públic

 • Piscina

  Piscina

 • Sala d'activitats

  Sala d'activitats

 • Servei mèdic proper

  Servei mèdic proper

 • Terreny acampada

  Terreny acampada